Loopgenot

Follow @renevanbelzen on Micro.blog.

Morgen Nationale Lenteloop in Papendrecht

Morgen zal om 12.00 uur op de atletiekbaan van AV Passaat het startschot klinken van de Nationale Lenteloop 2009. Het plan is om de tijd van vorig jaar te verbeteren, sneller te lopen dan 1:19:56.

Parcours Nationale Lenteloop 2009.

👆 Parcours Nationale Lenteloop 2009.

Zoals je aan het parcourskaartje (zie ook afstandmeten.nl) kunt zien is het een lange ronde van 15 km, die begint en eindigt op de atletiekbaan. De kunst is om zo gelijkmatig te lopen, want dit parcours nodigt uit om te hard van start te gaan (kick van de atletiekbaan). Het plan is dan ook om te starten op een eindtijd van 1 uur 20 minuten (5:20/km) en bij 5 km (26:40) het tempo langzaam op te voeren.

De training verliep deze week niet geheel volgens plan. Ik ben nog niet in staat om vier trainingsessies te voltooien. Twee van de mensen in mijn loopgroep hebben een soortgelijk probleem. Een kampt met chronische vermoeidheid en kan zijn oude tempo’s niet halen; de ander heeft te zwaar getraind en iets in zijn enkel verrekt.

Dat laatste is ook de reden dat ik apart train van de groep. De trainer geeft schema’s op die volgens mij op den duur tot blessures leiden als je ze tot op de letter uitvoert. Het is meer dan je aan kunt, en je moet zelf beslissen of je alles doet wat op het schema staat. Mijn insteek is om het zo te doen dat je het gemakkelijk aan kunt (rustig aan trainen). Het nadeel is wellicht dat je minder snel vooruit gaat. Het voordeel is dat je minder snel geblesseerd raakt en dus op den duur beter presteert dan iemand die om de haverklap een blessure oploopt.

Van de andere kant, dinsdag liep ik een rare training (6x 100 m, 3x 200 m en 1x 400 m maximaal tempo). Dat verhoudt zich in het geheel niet tot wat ik eerder schreef. Ik zeg maar tegen mezelf dat het een nuttige krachttraining is, die ik voorlopig elke twee weken wil blijven doen.

Met het gewicht wil het maar niet lukken. Ik had hetzelfde probleem vorig jaar rond deze tijd. Toen woog ik echter 4 kg zwaarder (90 kg en nu 86 kg). Het plan was om 84 kg te wegen, maar op de een of andere manier wil dat nog niet lukken. Ongetwijfeld zou het beter lukken als ik met gemak vier traniningen en een intensieve duurloop per week kon lopen. Aangezien dat (nog) niet gaat, schik ik me maar in hoe de zaken gaan. Ik ga niets forceren.

Zo, nu ben je weer helemaal bij.

✴️ Volg mij op micro∙blog